Dlouhodobé zkušenosti s používáním Fimware 3.0 na iPhone 3G

10.07.2009 10:54

17. června byl dlouho očekávaným dnem příznivců značky Apple. Nejen, že Apple představil spousty novinek a nových produktů, ale jednou z hlavních novinek byl dlouho očekávaný fimware 3.0 pro Apple iPhone 2G, 3G a iPod touch. Tento nový fimware, neboli OS 3.0 měl přinést spousty novinek a vylepšení oproti původní verzi 2.2.1 a zacelit tak spoustu bolístek původního fimware. Jak se mu to povedlo? Na to se podíváme v následujícím článku.

Update

Dne 17. června v 19:00 našeho času se servery Applu zaplnily miliony uživatelů toužících po fimware 3.0. Tenhle nápor samozřejmě nemohly vydržet, takže se update a aktivace neobešli bez potíží.  Servery padaly a a když už jste si fimware stáhli, iPhone stejně nešel aktivovat. Další den ráno však již bylo vše bez problémů, takže jsem updatoval na fimware 3.0. Bohužel ani u mne se aktivace neobešla bez problémů. IPhone po mě chtěl Sim kartu bez pinu, jinak se mi nechtěl iPhone aktivovat. Stačilo však telefon restartovat a vše již bylo v pořádku.

První dojmy

První dojmy s fimwarem samotným jsou pozitivní. Co mě však zpočátku trošku zarazilo byla pomalost systému. Vše se tak nějak podivně sekalo a pomalu vykreslovalo. Po pár hodinách to však zcela zmizelo. Tento problém byl zřejmě způsobený indexováním souborů.

Na úvodní obrazovce se toho příliš nezměnilo. Snad jen ikona diktafonu a lupa vedlo počtu stránek. Jiná je také ikona SMS zpráv a telofonu.

 

Již první minuty s fimwarem 3.0 Vás překvapí. Velkou změnou je kompletní lokalizace telefonu do češtiny. Jiná je také úvodní obrazovka. Mírně se na ní změnlili ikony SMS a telefonu. Přibyla také lupa (Spotlight) u počtu stránek v telefonu. Stránek teď můžete mít kolik jen chcete. Prohlídku jsem začal funkcí Spotlight. Tato funkce se stává užitečnou pokud máte v telefonu velké množství aplikací či muziky a potřebujete něco rychle najít. Stačí začít psát a na obrazovce se Vám objevují aplikace, obrázky, MPtrojky, či cokoliv jiného v abecedním pořadí. Tuto funkci hodnotím jako velmi užitenou.

 Další změny

Další změnou je aplikace diktafon. Co je jeho funkcí snad vysvětlovat nemusím. Škoda jen malé citlivosti mikrofonu. nahrávky lze posílat jako MMS a emailem.

Nová aplikace diktafon.

SMS a telefon

Velkou změnou fimware 3.0 je podpora MMS (pouze pro iPhone 3G). MMS se posílá jako normalní SMS. Vedle řádku s textem se objeví ikona fotoaparátu a po kliknutí stačí vybrat obrázek, či pořídit fotku.

Posílání MMS

V ikoně telefonu se toho moc nezměnilo. Většina zůstala stejná, takže se není o čem zmiňovat.

Email a poznámky

Další velkou změnou jsou aplikace Email a poznámky. V emailu lze konečně psát na šířku, tak jako v ostatních aplikacích. Lze zobrazit adresáta emailu a lze také stahovat více příloh a ne jen jeden obrázek. Celkově tedy hodnotíme změny v emailu za výborné. Děkujeme Apple.

Psaní zpráv "landscape" modu.

Jedinou změnou v aplikaci poznámky je taktéž psaní v landscape modu. Tuto změnu však velmi oceňujeme.

 

Ostatní změny

Změnami pochopotelně prošli další aplikace. Např. landscape mod u aplikace Akcie, nebo mírně vylepšený kalendář. Další změnou je ikona poslední fotky u fotoaparátu.

 Změny nastavení

Poslední změnou prošly položky v nastavení menu. Objevily se zde položky sdílení internetu, oznámení (po nainstalování Rolando 2)  a např. položka profil. Změnami také prošlo nastavení emailu.

 

Změny nastavení.

V praxi

V praxi se s telefonem s nainstalovaným fimware 3.0 zachází velmi dobře. Přibylo pár novinek, bylo odstraněny hlavní problémy atd. Celkově vzato je fimware 3.0 velmi povedeným počinem z dílen Applu a nelze jinak než ho než doporučit. Jediným problémem tak zůstává částečná nekompatibilita s některými aplikacemi jako například hra Need for Speed, která se však časem zcela jistě zlepší.

 

 

Zpět

Diskusní téma: Dlouhodobé zkušenosti s používáním Fimware 3.0 na iPhone 3G

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Vyhledávání

© 2009 Všechna práva vyhrazena.