Srovnání grafiky na PSP a iPhone 3G

14.07.2009 14:28

K sepsání tohoto článku mě vedla hra Need for Speed: Undercover na iPhone 3G. Na internetu jsem našel zmínku o tom, že hra vyšla i pro PSP a že má podobnou, ne-li horší grafiku. Z počátku se mi to zdálo nemožné, přece jen PSP je herní konzole s hardwarem stavěným na hraní her a iPhone 3G je "jen" schopný multimediální telefon. Po bližším prozkoumání PSP verze jsem ale dospěl k názoru, že na tom přeci jen něco bude.

Pro názornost si nejprve uvedeme parametry PSP a iPhone 3G:

  • Základní parametry PSP:                               
  • Procesor : 2x MIPS R4000 (max.frkvence 333MHz)
  • Paměť : hlavní 32 MB,  sdílená 4 MB DRAM  
  • Display: TFT LCD širokoúhlý 16:9, uhlopříčka 4.3 palce rozlišení 480x270 bodů, 16.77 miliónů barev
  • Zvuk : vestavěné stereo reproduktory
  • Výkon celé grafické jednotky je na poměry handheldu skutečně impozantní – fill rate dosahuje hodnot 664 milionů pixelů za sekundu, respektive 33 milionů polygonů za sekundu.
  • Základní parametry iPhone 3G:
  • Procesor : Samsung ARM, 412 MHz     
  • Paměť : 128 MB RAM, 8/16 GB interní pro data
  • Display: TFT LCD širokoúhlý 16:9, uhlopříčka 4.3 palce rozlišení 480x270 bodů, 16.77 miliónů barev
  • GPU: PowerVR MBX-Lite graphics
  • Zvuk : 1 reproduktor, microfon

Jak je vidět parametry jsou podobné, ale iPhone přece jen o něco málo vyhrává, hlavně díky velké paměti RAM. Je ale třeba si uvědomit, že iPhone ji potřebuje pro běh svého operačního systému, kdežto PSP může celou paměť (a nejen tu) využít pro hry. A jak si tedy obě platformy stojí při hraní her?

Jako srovnávací hru jsem vybral NFS: Undercover, která je dostupná pro obě platformy a příliš se neliší ani po herní stránce.

 

Menu hry na PSP:

A zde iPhone 3G:

Grafiku v menu hry bych hodnotil remízou. Všiměte si skvěle zpracované podlahy na iPhone verzi. Na mobilní telefonech hra opravdu nemá konkurenci.

iPhone/PSP

iPhone/PSP

iPhone/PSP

 

Co se však samotné hry týče, karta se zde již obrací a převaha PSP je jasná, ikdyž ne zas tak velká jak by člověk od herní konzole čekal. Na screenshotech je vidět bohatší okolí trati a lepší stíny na PSP verzi. Co se modelů aut týče nemají si obě verze co vyčítat. Zpracování oblohy, alespoň co se srovnávacích obrázků týče, vychází subjektivně lépe pro iPhone 3G. Co se speciálních efektů (kouř, oheň atd.) týká, vychází obě verze velmi podobně s mírnou převahou PSP.

Ze srovnávacích screenshotů tak lze vyčíst lepší kvalitu grafiky na PSP, na druhou stranu je však třeba dodat, že iPhone mu již začíná dýchat na záda. A jak to vidíte Vy? Která verze se Vám líbí více? Podělte se o vaše názory v diskuzi.

 

Zpět

Diskusní téma: Srovnání grafiky na PSP a iPhone 3G

Datum
Vložil
Titulek

lol

to mluvis jen protoze na nej nemas :D

Datum
Vložil
Titulek

Chrapoune

Tak to si pockas ty maniaku iphone bude vzdycky shit

Datum
Vložil
Titulek

IPhone a PSP

Můj osobní názor je, že PSP je lepší v grafice,hudebním zpracování nebo spůsob ovládání,ale jak už se tu zmínil ten co psal tento článek iPhone, ten byl vytvořen teprve před pár lety (má kratší historii než plaistation) zkrátka iPhone docela rychle dohaní PSP a myslím si, že jednoho dne ho ve všem předhoní. Holt teďka si musíme počkat až vývojaři vylepší stavajcí verzi o něco víc a přijdou zase s něčím co iPhone uskuteční zase o něco lepší. A my budem machrovat před playstationmaniaky,že máme něco co oni ne. :-D

Vyhledávání

© 2009 Všechna práva vyhrazena.