Recenze: The Secrets of Monkey Island SE

14.08.2009 11:26

Rádi byste se stali pirátem? Chcete vědět kde je tříhlavá opice? Co je pokladem Melée Islandu? Nebo třeba jaké je složení pirátského grogu? Odpovědi na tyto a další otázky naleznete v remaku této téměř 20 let staré point'n click adventury, která nyní přichází i na iPhone. Tuto hru jsem si samozřejmě nemohl nechat ujít takže se pojďme podívat co nás ve hře čeká.

Jak jsem psal výše hra je s námi již 20 let a za tu dobu vyšlo několik pokračování. To poslední vyjde tento měsíc pro PC a Wii s podtitulem Tales of Monkey Island. Nedávno však také vyšel remake prvního dílu s názvem The Secrets of Monkey Island SE. Od dob prvního dílu uplynulo spousta času, takže se dal nějaký ten remake čekat. Přeci jen první díl běžel na dnes již legendárním enginu SCUMM a v rozlišení 300x200 pixelů, takže bylo potřeba engine trošku předělat, aby se do hry dostali nové detaily a vynikla tak krása ručně kreslených lokací. Autoři si však byli dobře vědomi toho, že mají v rukou herní poklad a hráči jej tak budou podrobně zkoumat, takže si dali na úpravách hry náležitě záležet. Předělali tedy grafickou podobu hry, ale herní stánka zůstala naštěstí zachována ve stejné podobě jako vyšla před dvaceti lety.

  

Nevím jestli má cenu představovat přiběh Monkey Islandu, protože o hře snad již slyšel téměř každý. Na druhou stranu je to již 20 let co hra vyšla, takže malé připomenutí snad nebude na škodu. Ve hře se dostanete do role mladíka jménem Guybrush Threepwood, který se chce stát pirátem. Proto aby se jím stal musí splnit tři úkoly. Při plnění úkolů je však zlotřilím pirátem LeChuckem unesena guvernérka ostrova Melée Island na kterém se část hry odehrává a tak se náš hrdina vydává guvernérku zahránit. Pro její záchranu je však potřeba sehnat loď, posádku, mapu atd... Začíná se tak roztáčet koloběh komických situací, jejichž dohrání Vám zabere nějakých 30-40 hodin. To za cenu 5 euro nezní vůbec špatně, co myslíte? To ale není vše co hra nabízí.

Staré lokace v nové grafice.

Jak jsem psal výše změnila se jen grafická podoba hry, takže výborná hratelnost známá z původní verze zůstala zachována. Můžete se tedy těšit na skvělý humor, který ani po dvaceti letech neztrácí dech. Jako příkla uvedu třeba situaci, kdy dojdete k mostu u kterého stojí velký troll a chce po Vás nějaký dar aby Vás nechal projít. Poté co mu tu věc dáte (nebudu prozrazovat co to je) Vás nechá projít. Avšak jen co zajdete za roh sundá si masku a pod ní se objeví mladý George Lucas. Nebo jeden z neslavnějších taháků celé série Monkey Island, pirátské souboje v urážení. Bojujete sice měčem, ale nemůžete zemřít a souboj vyhrajete pokud co nejvíce urazíte soupeře nějakou hláškou. Pokud prohrajete hrdina prohodí jednu z neslavnějších hlášek celé hry: " "Look behind you, a three-headed monkey!". Humor ze hry opravdu vyzařuje a hra si za to zaslouží velkou pochvalu.

 

Jak jistě víte, hra je klasická point'n click adventura, takže postup ve hře Vám zajsití logické myšlení a správné kombinování předmětů. Pokud se však zaseknete a nebudete si vědět rady jak dál, hra nabízí skvělou nápovědu stejně jako původní verze. stačí jen zatřepat iPhonem a na display se Vám objeví co máte zrovna dělat. Jednoduché a geniální.

Co se však velmi změnilo je grafika hry. Celá hra byla kompletně předělána do HD rozlišení (PC verze), v případě iPhone pochopitelně do rozlišení 480x320 pixelů. Grafika je jedním slovem dechberoucí, lokace jsou nádherně detailní a dokonale Vás vtáhnou do hry. Co se však až tak nepovedlo jsou postavy, na těch je vidět že již nějaký ten rok pamatují a víc polygonů by jim neškodilo. Je to zřejmě tím, že hra stále běží na SCUMM enginu!!! To je ale málá vada na kráse jinak tak skvělého dílka jakým tato hra bezpochyby je.

Humor, humor a humor....prostě Monkey Island

 

Co však pochopitelně muselo projít změnami je ovládání. Ani taky toho není moc co vytknout, naopak, Ovládání nepostrádá přesnost a rychlost. A až na absenci myši je shodné s PC verzí, takže ho tady nebudu nějak sáhodlouze popisovat.

Verdikt:

Tam, kde ostatní dnešní adventury často ztrácejí tempo a začíná se v nich projevovat únava a jednotvárnost, tam teprve Monkey Island nabírá dech a neustále překvapuje něčím novým – a jistota, že další situace nebo konverzace bude minimálně stejně dobrá jako ta předchozí, je tím definitivním tahounem pro plynulé dohrání až do konce.
 
   Hodnocení: 5/5

 

Zpět

Diskusní téma: Recenze: The Secrets of Monkey Island SE

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Vyhledávání

© 2009 Všechna práva vyhrazena.